Recent Articles

bezbednost na gradilištu Remex 1

Posted 20/06/20193 comments | Uncategorized

Bezbednost na gradilištu – Za izvođenje sigurnih građevinskih radova

Građevinska industrija širom sveta predstavlja ubedljivo najopasniju privrednu granu. Ne postoji nijedna druga oblast rada koja je toliko podložna najrazličitijim opasnostima kao što je to slučaj sa građevinskim radovima. Iz tog razloga bezbednost na gradilištu treba da bude vrhunski prioritet prilikom izvođenja radova, kako bi se svi štetni rizici, koliko god je to moguće, sveli na minimum.

Nažalost, u Srbiji, ali i u svetu, primetan je trend povreda i smrti na gradilištima usled njihovog neodgovarajućeg obezbeđenja ili neadekvatne radne opreme ili građevinskih mašina. Čak se i najiskusnijim radnicima, zbog nekog propusta u preduzimanju sigurnosnih mera, dešava da dožive nezgodu ili incident na gradilištu. Zato je bezbednost rada i izvođenja radova na gradilištu od esencijalnog značaja za kompletan građevinski poduhvat.

Napravite plan i procenu rizika opasnosti

Pre početka izvođenja svih građevinskih radova, potrebno je napraviti i razraditi detalljan plan i analizu svih rizika opasnosti na gradilištu. Od ovoga najpre zavisi i dobro uređenje gradilišta. Unapred poznavanje svih faktora i opasnosti, koje predstavljaju potencijalnu pretnju po sigurnost ljudi, ključan je preduslov za bezbednost na gradilištu. Procena rizika opasnosti ni najmanje nije lak posao, zbog čega taj zadatak treba poveriti vrhunskim i kvalifikovanim profesionalcima.

Prilikom obezbeđenja gradilišta, važno je dobro proučiti ceo niz zakonskih propisa i drugih akata koji propisuju bezbednosne mere na gradilištima. Poštujući sve normative zaštite, gradilište će biti uređeno tako da se rad i kretanje radnika, radnih mašina i uređaja odvija nesmetano i bezbedno. Važno je, prilikom procene rizika opasnosti, voditi računa ne samo o mestu izvođenja radova, već i okolini. Dakle, građevinski radovi treba da budu takvi da ni na koji način ne ugrožavaju i zagađuju susedne objekte i stanovništvo.

Ovo je, kada je gradilište u pitanju, samo deo procene potencijalnih opasnosti i to je proces koji obuhvata još mnoštvo drugih faktora.

Za bezbednost na gradilištu potrebno je kvalitetno održavanje opreme i radnih (građevinskih) mašina

Naravno, život i zdravlje radnika su na prvom mestu prilikom preduzimanja odgovarajućih bezbednosnih mera na gradilištima. Ne treba posebno isticati koliko je važno da radnik bude dobro obučen, da nosi zaštitnu opremu, da ne žuri prilikom izvođenja radova i slično. Takođe, na gradilištima uvek treba koristiti zaštitne barijere, i druge vidove zaštite sve rok bezbednosni rizici postoje.

Međutim, od ključnog značaja je i (preventivno) održavanje radnih mašina i opreme. Mnogi ovu veoma bitnu stvar previđaju kada je reč o bezbednosti na gradilištima. Redovno održavanje građevinskih mašina predstavlja garant da se ovi uređaji, prilikom izvođenja radova, neće pokvariti. Samim tim, to znači da su i bezbedni za upotrebu. Održavanje radnih mašina i teške građevinske opreme podrazumeva njihov periodični servis i kontrolu koja predstavlja investiciju u sigurnost na radu. Dakle, jedna od najvećih prednosti vrhunskih radnih mašina jeste podizanje nivoa bezbednosti na gradilištima. Rizik od povreda na radu je tada na minimumu, što dalje označava efikasnije i ekonomičnije izvođenje radova.

Što učestalije održavate građevinske mašine i uređaje, to će potreba za kupovinom novih radnih mašina biti manja.

Naročitu pažnju prilikom obezbeđenja gradilišta treba obratiti u naseljenim mestima

Gde god da se izvode građevinski radovi, gradilište treba da bude maksimalno obezbeđeno. Međutim, svedoci smo da se građevinski radovi u najvećem broju slučajeva obavljaju u urbanim sredinama, odnosno u naseljenim mestima. Tada posebno treba obratiti pažnju na bezbednost na gradilištu, jer rizici opasnosti ne postoje samo na gradilištu, već i okolo njega. U tom slučaju treba preduzeti posebne mere kako bi izvođenje radova proteklo u najboljem mogućem redu.

bezbednost na gradilištu Remex 3

Pre svega, gradilište treba ograditi čvrstom sigurnosnom ogradom kako bi se svim nestručnim i nezaposlenim licima zabranio pristup. Treba izvršiti i zaštitu susednih objekata koji se nalaze u prostoru koji je predviđen za manevrisanje građevinskih mašina. Naravno, na samom prilazu gradilištu treba postaviti odgovarajuće znake upozorenja, kako bi stanovništvo bilo obavešteno o svim mogućim posledicama. Ujedno tada se montiraju i posebne konstrukcije koje služe za zaštitu od bilo kakvog obrušavanja materijala na gradilištu. U velikom broju slučajeva dešava se da se, usled mogućih pretnji po bezbednost, pešaci i saobraćaj preusmeravaju i podižu zaštitne ograde.

Sve ovo, ali i mnogo više od toga, deo je celokupnog obezbeđenja gradilišta neophodnog za vrhunsko izvršenje radova.

Dawson oprema – Za najbolju bezbednost na gradilištu

Spisak svih mogućih opasnosti na gradilištima je beskonačan. Zato je važno na vreme preduzeti sve moguće sigurnosne procedure kako bi stepen bezbednosti na gradilištima bio visok. Da biste imali vrhunsku bezbednost na radu prilikom izvođenja radova, onda bi svakako trebalo da nabavite Dawson opremu za obebeđenje iskopa. Ovu opremu možete naći, po najpovoljnijim cenama, u Remexu – prodavnici i servisu teških radnih mašina i građevinske mehanizacije.

Dawson je kompanija iz Velike Britanije i jedan od vodećih svetskih proizvođača opreme za obezbeđenje iskopa i gradilišta. Svi Dawson proizvodi su visokokvalitetni i izdržljvi, kreirani od tima vrhunskih inženjera posvećenih stalnim inovacijama. Zahvaljujući ovoj opremi i mogućnosti njihove upotrebe u najtežim uslovima, produktivnost svih građevinskih radova biće na zavidnom nivou sa izuzetno visokim stepenim sigurnosti i bezbednosti.

Pomoću Dawson opreme i njihovih radnih mašina značajno ćete unaprediti svoje poslovanje, a u Remexu možete pronaći ne samo ove, već i druge građevinske mašine vrhunskog kvaliteta. Posetite nas ili nas kontaktirajte i uverite se u profesionalizam i kvalitet usluge iz prve ruke. Na nas možete uvek računati!

Tags: Ознаке: , , , , , , , , , ,

3 thoughts on “Bezbednost na gradilištu – Za izvođenje sigurnih građevinskih radova”

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.