Recent Articles

Buldozeri

Posted 01/12/20172 comments | Buldozeri

Buldozeri

Buldozeri su mašine kojima se obavlja iskop i premeštanje zemljanog materijala po principu guranja. Obično se koriste na površinskim kopovima, kao pomoćne mašine bagerima, koji su glavne mašine.

Buldozeri – moćne radne mašine

Osnovna namena buldozera je skidanje materijala, nivelisanje terena, raznošenje materijala. Ukoliko se radi o mekšim i nevezanim materijalima, kao što je slučaj kod ekspolatacije peska, koriste se za eksploataciju mineralne sirovine. Buldozeri su idealni kod izgradnje stambenih objekata, izgradnje saobraćajnica, za izradu nasipa, uklanjanje većih komada kamenja, korova, drveđa, nabijanje materijala na odlagalištima, ali i za raznošenje iskopanog materijala.

Ova moćna radna mašina postavljena je na takozvanim gusenicama, koje imaju veliku vučnu snagu, što je od velikog značaja za kretanje po vlažnim i glinovitim terenima, kao i po lošim klimatskim uslovima.

Buldozeri se po snazi dele na male (do 100 kW), srednje (100 – 250 kW) i velike (> 250 kW).

Buldozeri

Osnovni delovi buldozera

Glavne celine buldozera su :

  • Vozni uređaj, koji se obično nalazi na gusenicama, ređe na točkovima.
  • Upravljačka kabina sa dobro amortizovanim sedištem.
  • Nož ili plug – zakrivljena čelična ploča na donjem delu ojačana tvrđim metalom, obično legiranim čelikom.
  • Pogonski motor – zavisno od veličine mašine može biti i do 850kW.
  • Noseći okvir noža sa hidrauličnim cilindrima za upravljanje nožem – dizanje, spuštanje, potiskivanje.
  • Riper  – nalazi se na zadnjem delu mašine, koristi se za razbijanje tvrđeg tla, kako bi se lakše obavio iskop guranjem. Može se sastojati od 1 ili više zuba

Buldozeri

Buldozeri i princip rada

Kretanje buldozera se sastoji od radnog i povratnog hoda, tj.  kretanja napred-nazad. Tom prilikom, nož buldozera se spušta i utiskuje u tlo do potrebne dubine. Pokretanjem mašine sloj materijala se struže i na taj način se obavlja njegov iskop.  Prosečna brzina buldozera kreće se od 2-4km/h prilikom iskopa, dok se pri transportu buldozer guseničar kreće brzinom do oko 20km/h, tako da je transport materijala buldozerom ekonomičan samo u slučaju malih udaljenosti – max 100m.

Kod buldozera uvek samo radi ili riper ili nož. Ukoliko posao zahteva samo upotrebu noža, riper se podiže putem hidrauličnih cilindara, a može se i potpuno ukloniti. Tvrdi materijal je poželjno prvo razbijati riperom, jer ćete na taj način smanjiti troškove. Za manje trošenje same mašine i ripera, preporučljivo je razbijanje manjom brzinom, a većm dubinom, a ne obrnuto.

Buldozeri

Buldožeri imaju odličnu sposobnost kretanja i izuzetne mobilnosti na neravnim terenima i padinama. To ih čini veoma pogodnim za izgradnju puteva, a veliku primenu su pronašli u rudarstvu i šumarstvu, razvoju infrastrukture, kao i u svim drugim projektima koji zahtevaju mobilnu i snažnu mašinu, koja se nesmetano može kretati po nepristupačnim i problematičnim terenima.

Buldožeri kao radne mašine mogu se koristiti na gotovo svim gradilištima., inženjerskim projektima, rudnicima i kamenolomima.

Remex ima široku paletu ovih moćnih radnih mašina firme XCMG, čiji smo ovlašćeni distributeri. Idealna su investicija ukoliko želite da uložite u tešku građevinsku mašinu odličnih performansi i velikih sposobnosti.

Tags: Ознаке: ,

2 thoughts on “Buldozeri”

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.