Recent Articles

Servis mini bagera

Posted 08/12/2017No comments | Mini bageri

Servis mini bagera

Servis mini bagera je najbitnija stavka ukoliko želite da produžite radni vek svoje teške građevinske mašine.
Mnogi vlasnici i operateri misle da je njihov mini bager kao igračka od par komada građevinske opreme, pre svega zbog svoje veličine. Međutim, ove građevinske mašine zahtevaju isto održavanje i brigu koju zahtijevaju i veliki bageri. Bez pravilnog održavanja, mini bageri neće obezbediti pouzdane performanse, a životni vek mašine će biti znatno smanjen. Bez obzira na proizvođača, mnogi propusti i kvarovi mogu biti rezultat neodgovarajućeg održavanja.

Servis mini bagera i napon

Jedna od najupečatljivijih servisnih tačaka na mini bagerima je napon. Većina mini bagera ima gumene gusenice, koje moraju biti pravilno podešene da bi se maksimizirala dugovečnost ,a minimiziralo habanje, i to kako na gusenicama, tako i na njegovim komponentama. Preveliki napon će ubrzati habanje, a takođe može dovesti i do kvara i nepotrebnog zaustavljanja posla radi ugradnje novog dela. S druge strane,sve ovo može dovesti i do oštećenja na drugim delovima mini bagera, uključujući i sistem za vuču, lance i oštećenja frontalne glave.

Servis mini bagera

Maziva

Svi čepovi i čaure na mini bageru trebali bi biti redovno podmazivani, na šta operatori mini bagera često zaboravljaju. U priručniku za upotrebu je identifikovana svaka tačka na koju treba obratiti pažnju, a takođe se daju preporuke za količinu i kvalitet maziva, to je posebno važno ukoliko više operatora koriste jednu mašinu.  Takođe, previše maziva može biti vrlo problematično, pa je preporučljivo držati se saveta i sugestija iz priručnika.

Menjač

Menjač je  jedna od najvažnijih komponenti mašine, ali često se zanemaruje kada je u pitanju servisiranje. Delovi menjača su najčešće pokriveni blatom, pri čemu su otvori za punjenje i odvode nevidljivi, tako da ih operateri i servisno osoblje retko primećuju. Međutim, menjači zahtevaju zamenu ulja u intervalima otprilike na 1.000. radnih časova. Mnogi od ovih pogonskih menjača, pojedinih proizvođača, mogu da rade na istom ulju od 1.500. do 3.000. sati, ali nakon uklanjanja i isušivanja, dolazi do sagorevanja ulja i njegovog degradiranja, do tačke kada više ne može zaštititi radne delove. Menjači vam se možda čine kao mali i ne tako važan deo o kome morate voditi računa, međutim njihova proizvodnja nije ni malo jeftina, zato ga morate pravilno koristiti i redovno održavati.

Servis mini bagera i menjača je mala investicija, koja će se u budućnosti isplatiti!

Hidraulično ulje

Postoje neodgovorni vlasnici mini bagera koji nikada nisu menjali hidraulično ulje na svojim radnim mašinama. Hidraulično ulje Vam može dati lažnu sliku, jer iako može izgledati čisto (baš kao i motorno ulje), ono gubi viskoznost i može sadržati čestice prljavštine, koje mogu ugroziti rad celog sistema hidraulike. Hidraulični sistemi su dizajnirani da trpe velike napore, a većina hidrauličnih kvarova može se vezati za loše i neredovno menjano hidraulično ulje ili čak pogrešan tip istog.

Jedna od mnogih važnih funkcija hidrauličnog ulja je to što apsorbuje vlagu u sistemu i drži je dalje od hidrauličnih komponenti. Možda mislite da rđa ne može biti problem u zapečaćenom hidrauličnom sistemu koji je uvek pun ulja, ali jeste. Servis mini bagera može da podrazumeva zamenu hidrauličnog ulja, iako vam naizgled deluje čisto. Kada hidraulično ulje postane jako zaprljano, to je onda momenat kada je već odavno trebalo da se promeni i izgubilo je veliku sposobnost pravilne zaštite komponenta u hidrauličnom sistemu. Većina proizvođača opreme predlaže zamenu hidrauličnog ulja u rasponu od 2.000 do 4.000 radnih časova, ali svaka mašina je drugačija. Zato će Vam ovlašćeni servis mini bagera odraditi stručno i profesionalno zamenu hidrauličnog ulja.

Servis mini bagera i evidencija

Uvek vodite evidenciju kada radite servis mini bagera. Vođenje evidencije Vam može pružiti neprocenjive informacije u budućnosti, kada npr. procenjujete vek trajanja mašine. Odgovarajući servisni zapisi su takođe korisni u slučaju da se pojavi problem sa Vašom mašinom. Precizne evidencije će  pokazati, kako Vašem dileru tako i proizvođaču, da servis mini bagera radite redovno. Ovaj princip može biti presudan, u slušaju da bude potrebno da se poteže pitanje garancije.

Remex Srbija, kao ovlašćeni diler, u svom timu ima strunjačke i ovlašćenje tehničare koji će servis mini bagera uraditi stručno i profesionalno.

Tags:

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.